"Az a szép zöld gyep"-Dr.Alaitner István emlékére

Moderátor: Kaskade

HozzászólásSzerző: Harakiri » 2005 ápr. 8. 11:49

Igazából lehet itt akármilyen a ződ gyep, ha a közönség omladozó lelátókról figyeli az eseményeket!
Én majd 20 éve járok meccsekre. Számtalan Magyar és külföldi stadionban megfordultam már!
Felőlem értekezhettek a talaj összetételéről, de sokkal fontosabb a közönség kiszolgálása!!!
Láttam felejthetetlen meccset igen rossz talajon.
A mai nézők nélküli gyatra összecsapásokon, szerintem harmadrendű kérdés jó e a talaj....
Harakiri
Rendszeres hozzászóló

"Az a szép zöld gyep"

HozzászólásSzerző: alifiu » 2005 ápr. 7. 19:23

Már több mint 25 éve 4 napilapot is járatok,benne van a MN is egyik közelállóként,de sajnos ezekben a lapokban eddig érdemi riportot nem találtam,hogyan kellene a magyar focipályák talajszerkezetét nyugati mintára ugy megváltoztatni,hogy a csapadékviz gyorsan elszivárogjon arról a játéktérről,amelynek jo,vagy rossz állapota döntően befolyásolja a játék szinvonalát,eredményességét,élvezetességét.
Ez a téma tehát nem kimondottan a "Sportról" mint üzletről szól,bár összefügg vele.Ez a téma arról szól,hogy tegyük jobbá, szebbé, használhatóbbá a meglevő,vagy leendő játéktereket ,szakitsunk a régi elavult,semmivel sem igazolható pályaépitési hagyományokkal,amelyeket ideje már megújitani,modernizálni és csak a megújult,tudományos eszközöket is igénybevevő megoldásokat előnyben részesiteni.Az nagyon sajnálatos,hogy jelenleg nincs szervezet sem ma Magyarországon amely ezzel foglalkozna.
Egyetértek azzal is,hogy a sport,a foci jó ú üzlet is lehetne,de a hazai focipálya állomány csak illuzióvá teheti az álmodozásokat.A " Pályrekonstrukciós " program keretében csak akkor szabadna engedélyt adni felujitásra,vagy új létesitmény épitésére,ha talajvizsgálati mérések ezt alátámasztják jó " szivárgási tényező" vizsgálati eredményével.A vizsgálatok szükségességével,hasznosságárol ez a téma több helyen is foglalkozott,el kell olvasni és terjeszteni szükségességét.
alifiu
Fórumlakó

"Az a szép zöld gyep" /Szemléletváltás kell../

HozzászólásSzerző: alifiu » 2005 ápr. 7. 18:10

Érdekesnek tartom "Kapufa" hozzászólását.Az irásból itélve ez egy fiatal,még aktiv focista fontos véleménye,miszerint pontosan azok nem nyilvánitanak vélaményt a témáról,akik a labdarugásban betöltött szerepük kapcsán keletkezett tapasztalataik,véleményeik közreadásásval
segithetnék legjobban a magyar pályák jelenlegi gondjainak enyhitését.Az is figyelemre méltó,hogy egy labdarugó a jó pályát a mesteremberek jó szerszámaihoz hasonlitotta,azzal a meggyőződéssel,hogy jó szerszám a biztositék a jó teljesitményhez.A jó pálya nemcsak a focistákban kelt kellemes érzéseket,mert a szurkolóknak sincs nagyobb bosszúság,mint amikor a pályán álló vizben elakad,vagy megsurran a labda, és az esetleges sártengerben a foci minden varázsa eltünik,a szurkolók pedig kénytelenek mindezt elszenvedni.Fiatal koromban focistaként én is átéltem hasonlókat,sőt az 5o-es években a Pápai-i " Perutz" pálya akkori piros salakját kitörölhetetlenűl a térdemben őrzőm egy bajnoki ajándékaként.Az ilyen és sok hasonló élményeim sarkalnak ,ösztönöznek arra hogy javitsunk a helyzetünkön,mert van rá egyszerű megoldás,csak még kevesen ismerik.
alifiu
Fórumlakó

HozzászólásSzerző: Harakiri » 2005 ápr. 6. 22:29

Én sok cikket fel tudnék sorolni a Magyar Nemzettől a Blikk-ig amik a Magyar sportlétesítmények helyzetéről értekezik.
Amíg az állambácsi nem ösztönzi a vállalkozásokat - adócsökkentés, kedvezmények adásával , netán hozzájárulással... Addig itt semmi nem fog megváltozni.
Érdekes módon a hipermarketek építését támogatja az állam és majd minden önkormányzat - addig a sport mostohagyerek.
Pedig a nyugati mintát nézve a sport lehetne jó üzlet is
Képzeljünk el "csak" 1 BEK döntőt a felújított full fedett Puskásban :roll:
Nem véletlenül akartunk EB-t rendezni.
Az álom addig álom is marad - amíg ott fent 1 kis szemléletváltás nem történik!
Csak rá kéne jönni, hogy az sport nem csak egészségre van jó hatással, hanem a gazdaságra is :!:
Harakiri
Rendszeres hozzászóló

"Az a szép zöld gyep"

HozzászólásSzerző: alifiu » 2005 ápr. 6. 22:12

A téma nevét ugyan megváltoztatták,de a mondanivalóját talán az új neve jobban visszaadja azt a szándékot, ami focipályák szomorú helyzetének megváltoztatására irányult.A Népszabadság márc.23-i sportoldala irt a Bozsik stadion közel 2o évvel ezelött felszerelt pályfűtésének helyzetéről és Tiszaújváros alig egy évig üzemelt,vadi új labdarugó-stadionjának új elveken végrehajtott sikeres rekonstrukciójáról.A kitünő nyugat-európai pályák épitésénél ,rekonstrukciójánál csak olyan többféle talajból összeállitott keveréktalajt használnak,amelyeknek az u.n" szivágási együtthatója" nem rosszabb 2,5--6 cm/ óra értéknél ,amelyet a hazai szabványoknak megfelelő műszeres méréssel állapitanak meg.A cikk leirása szerint hazai szakember tervezésében és irányitásával a nyári holtidényben elkészült nemcsak a talajcsere,hanem kész gyepszőnyeg lefektetésével és erősitésével együtt a játékra előkészitett létesitmény.Egy borsodi újságiró,aki végigkisérte a látványos épitkezést,"Rakottpályának " nevezte el az épitkezésről szóló cikksorozatában az új létesitményt,amely ma is kitünően ellenáll az időjárás okozta szélsőségeknek és referenciaként bárki megtekintheti és igény esetén a részretekről is tájékoztatást kaphat.Csak utánozni kellene ezt a példát
alifiu
Fórumlakó

Szemléletváltás kell..

HozzászólásSzerző: alifiu » 2005 ápr. 5. 18:28

A témában közölt üzenet érthetetlen,igy válaszolni is nehéz rá.Ugy érzem ha valaki nem olvassa el a témával foglalkozó néhány üzenetet,vagy a témainditó szöveget,az soha nem tudja meg mi a felvetett probléma lényege,hogy érinti az a hazai labdarugást,és milyen névváltoztatást kellene végrehajtani,hogy az tükrözze is a probléma mibenlétét,vagy a javasolt megoldását,stb..
Az egymondatos üzenetből nem derül ki mire kellene "példát" mondani és miért?
A téma ugyanis arra irányul,hogy a nyugat-európai mintára nálumk is át kellene térni a többféle talajféleségekből összeállitott,igen kedvező vizáteresztő képességü kevert talajokból való pályaépitésre,valamint az átépitendő pályák gyepszőnyegét ellátni a megfelelő drain és autómata locsoló rendszerekkel.Az ilyen talajok biztositják csak,hogy szélsőséges időjárási viszonyok közepette is kitünő pályákon tudják lebonyolitani a mérközéseket.Az egyik napilap márc.23-i számának sportoldala irt cikket az ily módon 1999-ben ujjáépitett hazai pályáról.és az 5 év alatti tapasztalatokról ,"Az szép, zöld gyep.." cimmelHát ez talán lehet a " példa ",de ilyen dolgok véghezviteléhez,renszeres hazai alkalmazásához már a mai pályaépitési hozzáálláson,de a szemléleten is változtatni kell.
alifiu
Fórumlakó

Szemléletváltás kell

HozzászólásSzerző: alifiu » 2005 ápr. 5. 11:39

Egyetértek,hogy ilyen fontos témának valami más,valami figyelem felkeltöbb,megdöbbentöbb nevet kellett volna adni,hisz a mai foci egyik legfontosabb alapját érinti,egy olyan területet,ahol ténylegesen zajlanak az események és akaratlanul is minden szem rajta van.Amig a nyugati országok legtöbbjében nemcsak magát a játékot újitották meg,fejlesztették a korábbinál magasabb szinvonalra,hanem hatalmasat léptek előre a játéklterek szerkezetének,használhatóságának minőségileg magasabb szintre való fejlesztésében.A hazai foci látványosan elmaradt nemcsak a játékának szinvonalában ,hanem a játékterek modernizálásában,használhatóságának fejlesztésében is.Amig a játék szinvonalával kapcsolatban már unalomig ismételt kritikák hangzanak el,addig a pályák használhatóságának fejlesztésével kapcsolatos konkrét technikai megoldásokkal nem hallani nyilvános megnyilvánulást, vitát, javaslatokat.A sajtóból is csak a látványos,botrányoktól kisért eseményekről kapunk némi információt,de az esetekből levonható szakmai következtetésekről,a jövőre vonatkozó javaslatokról szemérmes hallgatás a jellemző,nem pedig a hangos,megdöbbentően őszintén feltárt valóság.Ezt a célt szolgálja a sport fórum is ,hisz a focit szerető emberek óriási tömege olvassa,nyilvánit véleménytfogalmaz meg hasznos dolgokat is,de a pályáink műszaki szintjének fejlesztési lehetőségének sürgősségével,fontosságával szinte irást sem találni.Szomoru viszont,hogy egy-két ember saját szinpadának tekinti ezt a sokak által kedvelt megnyilvánulási lehetőséget,fittyet hányva arra,hogy emiatt esetleg az emberek tömegeit forditja el a közkedvelt fórumozástól, véleményeik szabad megnyilvánitásától.
Kezdő fórumozó lévén még necsak a rutin hiányzik hasznos témák szinvonalasabb tálalásához,hanem az a képesség is hogy bonyolultabb dolgokat közérthető,egyszerűbb nem szakember gárda is tökéletessen megértse.Szándékom pedig az volt minden érdeklődő megértse az új pálaépitési technika nem komplikált,csak egy kis tudományt is hasznositani kell benne.Szeretnék továbbra is a témában érdekelteknek önzetlenül segiteni,hisz idős korom márcsak a segitést teszi lehetővé.
alifiu
Fórumlakó

szemléletváltás kell..

HozzászólásSzerző: kapufa » 2005 ápr. 3. 10:33

Más nevet kellett volna adni ennek a témának,mert mint aktiv focis mondom,nagyon is aktuális gondokat feszeget,ráadásul amelyről gondosan hallgatnak az arra illetékes klubvezetők,felsőbb sportvezetők.A mindenféle időjárási viszonyok közt is kitűnő állapotu játéktér a focisok álma,sőt olyan az nekünk,mint a mesterembereknek a kitűnő,korszerű szerszám ami nélkül ritkán lehet igazán kitünőt alakitani még az igazán tehetségeseknek is.A hoozászólásokból az is látom,hogy kevés szakember szól eddig a témához,pedig értelmes és hasznos tapasztalatokról lehetne itt véleményt cserélni és még a szemérmes hazai illetékesek is megnyilvánulhatnának anélkül, hogy nevüket,cimüket le kéne irni.Talán egy kihívobb,hangzatósabb téma cim ezt szolgálhatta volna.
HAJRÁ GYŐR!
csak igy tovább!!!
kapufa
Újonc

Szemléletváltás kell

HozzászólásSzerző: alifiu » 2005 márc. 31. 15:19

csumi 1-nek üzenem !
A Honvéd stadiont az 1985/86 -os szezonban épiteték át fűthető gyepszőnyegűvé és óriási hirverést kapott az épitkezés, mert a keleti szoci országokban ez volt az első ilyen próbálkozás. és a talajcsere nélkül végrehajtott modernizálást gond és veszekedés követte,mert az 1986 okt 1-én felavatott pályán sajnos ugyanugy megmaradt eső után a viz,mint előtte.Mint arról már az elözőekben irtam,a focipályák jóságának,használati értékének legfontosabb mércéje a talajának u.n"szivárgási tényezőjének" mért értéke,mert ha az 1o-4 cm/ sec értéknél - /ez megfelel o,36 cm/óra sebességnek/ - kisebb,/tehát 1o-6,-7 cm/sec/ ,akkor a viz haladási "sebessége" már gyakorlatilag o-hoz közeli érték és igy nem tud elszivárogni a talajba fektetett vizelvezető rendszerhez.
A pályák fűtésével kapcsolatban olvassa el a LORDPHOENIX-el folytatott levelezést abban erről is szó van.
alifiu
Fórumlakó

HozzászólásSzerző: csumi1 » 2005 márc. 30. 20:18

Úgy tudom, hogy Magyarországon a Honvéd pálya van becsövezve. A gond azonban ott az, hogy a vízkő olyan mértékben gátolja a vízfolyást és annyira szigeteli a meleget a fűtől, hogy nem működik a dolog jól. Más megoldás még a műfű. Itt az a baj, hogy merőben eltér tulajdonságaiban a valódi fűtől, például sokkal csúszósabb. Árban nem tudom melyik a drágább-olcsóbb, de az alulcsövezett és vízelvezetéses pálya hasznosabb, mert valós körülményt ad, tehát az edzés és játéklehetőséget meghosszabbítja. Azaz kiegyenlíti azt a hátrányt, amit azok az országok élveznek, ahol a Tél nem jár hóval, nagy hideggel.
csumi1
Újonc

Szemléletváltás kell

HozzászólásSzerző: alifiu » 2005 márc. 30. 16:49

Kedves Lordom!Nem változtatok nevet,mert e név egy 73 éves,1948--1961 évek közötti aktiv NB.II.-es focistát,ma 3 gyerekes,6 unokás öreg,nyugdíjas mérnököt takar,aki szabadidejét több évtizede már a jó labdarúgópályák,elsősorban az angol tipusú,szinte örökké csapadéknak kitett focipályák titkainak megismerésére forditotta.Mivel ezt a becenevet több mint 6o éve viselem,igy jogos,hogy nem akarom megváltoztatni.
A témához:az emlitett pép.szab cikket nem Hegyi nevezetü Úr irta.
Én nem vagyok odavalósi,/mármint tirpák/,de feleségem és rokonságán keresztűl odakötődtem,majd a 6o-as-7o-es években egy más város sportklubjának alelnökeként szoros sport,majd baráti kapcsolatok fűztek a Sparihoz és vezetőihez.Elárulom én somogyiBalatonmelléki/ vagyok.
Hogy hogyan lehet olyan adatokhoz jutni?Az iparban eltöltött 4o év alatt sokszor volt dolgom talajmachanikai szakvéleményekkel,jó kapcsolatom is volt akkor a szakembereikkel.Kérésemre nagyon sok mindenről kiokositottak,igy a talajok vizáteresztőképességének öszzes tudnivalóiról.Ezért aztán már elég régóta tudom,hogy a jó vizátereszőképességű és a gyep jó életterét is biztositó pályának a talaját --mégha csak 25-3o cm-es vastagságban is--,de mesterségesen,többféle talajféleségek keverékéből kell összeállitani,természetesen a tudományos vizsgálatok ellenőrzése mellett.
Csak ugy vaktában nem lehet jó és főleg olcsó talajt késziteni!
Igazat adok Neked,hogy a rekonstrukciókat végrehajtókról csak a lagjobbakat szabad feltételezni,mert az ilyen munkáknál első a BIZALOM.Csak azt szeretném elérni,hogy ezekben mind több legyen a tudomány hasznositása,akkor nehezebb tévedni.
Kérdezed miért kell füteni a gyepet,ha nem a száritás miatt?Régóta ismert,hogy ha fű talajának a hőmérséklete +5 fok alá esik megáll a növekedés,sőt ez alatti hőmérsékleten nincs vegetáció,minuszban már teljesen leáll.Ilye füvön játszva,rendkivül nehezen regenerálható hatalmas károsodást szenved a gyepHogy ez ne következzen be ,a talajba fektetett melegvizes fütőcsőrenszerrel biztositják,hogy a talaj hő mérséklete minimum + 8-1o fok felett legyen.Mivel a nedves talaj viszonylag jó hővezető,nagyok a veszteségek és csak gazdag klubok engedhetik meg maguknak.A fűtött,de rossztalajú pályára ha ráesik a csapadék ugyanugy megáll a viz,mint fűtés nélkül.
Igazad van Lordom,a nem megfelelő talajjal csak alapos vizsgálat után lehet eldönteni,hogy mit lehet és érdemes illyen talajjal csinálni,ránézésel,kézrátevéssel nem.A vizsgálatok nem drágák,és garanciális adatok,annyit megér hogy tudjuk hány óra a talaj körül és hogy mit tehetünk.
Hajrá Lordom!
Hajrá Spari!
alifiu
Fórumlakó

Szemléletváltás kell a pályaépitésekhez

HozzászólásSzerző: alifiu » 2005 márc. 29. 21:25

Kedves Lordom!Nem tudom az okát- mert még elég kezdő vagyok- a Neked küldött válaszommal együtt a küldés pillanatában minden elszállt.nagyon sajnáltam mert ugy éreztem minden kérdésedre sikerült válaszolnom.Az addigi szövegek nekem is megvannak,köszi,hogy elküldted amit megmentettél.Küldtem én Neked egy rövid e-mailt és kértem,hogy válaszolj rá.Most is ezt kérem,aztán majd ha válaszoltál küldök neked érdekes dolgokat.A mai pépesszava sportoldala is érdekes irást közöl"a pályák fűtése részletkérdés" cimszó alatt.A SanSiró stadionról is irtak érdekes momentumokat,Milánóban sokkat mesélt róla öreg olasz barárom és én el is hittem.Várom a leveled,remélem az enyémet megkaptad.Üdvözöllek --Alifiú
alifiu
Fórumlakó

"Az a szép zöld gyep"-Dr.Alaitner István emlékére

HozzászólásSzerző: alifiu » 2005 márc. 29. 17:20

A nyugateurópai fociközvetitések megtekintésekor irigykedve láthatjuk,hogy szélsőséges időjárás esetén is gyönyörű pályákon zajlanak a mérkőzések.Nem áll rajtuk a viz,gyönyörü ápolt gyepek láthatók.Igazat kell adni a Népszabadság e hó 23-i számának sportoldalán közölt két irásnak is,mert ma már csak tudatosan összeállitott kedvező vizáteresztő tulajdonságú,mégsem drága talajok kellenek a magyar pályákra is,megfelelő drain,autómata locsoló rendszerrel együtt.Mindenkinek érdeke,hogy nálunk is kitűnő pályákon follyanak a küzdelmek.
alifiu
Fórumlakó

Előző

Vissza: Magyar labdarúgás általánosan