Szerző: alifiu » 2005 márc. 30. 16:49
Kedves Lordom!Nem változtatok nevet,mert e név egy 73 éves,1948--1961 évek közötti aktiv NB.II.-es focistát,ma 3 gyerekes,6 unokás öreg,nyugdíjas mérnököt takar,aki szabadidejét több évtizede már a jó labdarúgópályák,elsősorban az angol tipusú,szinte örökké csapadéknak kitett focipályák titkainak megismerésére forditotta.Mivel ezt a becenevet több mint 6o éve viselem,igy jogos,hogy nem akarom megváltoztatni.
A témához:az emlitett pép.szab cikket nem Hegyi nevezetü Úr irta.
Én nem vagyok odavalósi,/mármint tirpák/,de feleségem és rokonságán keresztűl odakötődtem,majd a 6o-as-7o-es években egy más város sportklubjának alelnökeként szoros sport,majd baráti kapcsolatok fűztek a Sparihoz és vezetőihez.Elárulom én somogyiBalatonmelléki/ vagyok.
Hogy hogyan lehet olyan adatokhoz jutni?Az iparban eltöltött 4o év alatt sokszor volt dolgom talajmachanikai szakvéleményekkel,jó kapcsolatom is volt akkor a szakembereikkel.Kérésemre nagyon sok mindenről kiokositottak,igy a talajok vizáteresztőképességének öszzes tudnivalóiról.Ezért aztán már elég régóta tudom,hogy a jó vizátereszőképességű és a gyep jó életterét is biztositó pályának a talaját --mégha csak 25-3o cm-es vastagságban is--,de mesterségesen,többféle talajféleségek keverékéből kell összeállitani,természetesen a tudományos vizsgálatok ellenőrzése mellett.
Csak ugy vaktában nem lehet jó és főleg olcsó talajt késziteni!
Igazat adok Neked,hogy a rekonstrukciókat végrehajtókról csak a lagjobbakat szabad feltételezni,mert az ilyen munkáknál első a BIZALOM.Csak azt szeretném elérni,hogy ezekben mind több legyen a tudomány hasznositása,akkor nehezebb tévedni.
Kérdezed miért kell füteni a gyepet,ha nem a száritás miatt?Régóta ismert,hogy ha fű talajának a hőmérséklete +5 fok alá esik megáll a növekedés,sőt ez alatti hőmérsékleten nincs vegetáció,minuszban már teljesen leáll.Ilye füvön játszva,rendkivül nehezen regenerálható hatalmas károsodást szenved a gyepHogy ez ne következzen be ,a talajba fektetett melegvizes fütőcsőrenszerrel biztositják,hogy a talaj hő mérséklete minimum + 8-1o fok felett legyen.Mivel a nedves talaj viszonylag jó hővezető,nagyok a veszteségek és csak gazdag klubok engedhetik meg maguknak.A fűtött,de rossztalajú pályára ha ráesik a csapadék ugyanugy megáll a viz,mint fűtés nélkül.
Igazad van Lordom,a nem megfelelő talajjal csak alapos vizsgálat után lehet eldönteni,hogy mit lehet és érdemes illyen talajjal csinálni,ránézésel,kézrátevéssel nem.A vizsgálatok nem drágák,és garanciális adatok,annyit megér hogy tudjuk hány óra a talaj körül és hogy mit tehetünk.
Hajrá Lordom!
Hajrá Spari!