Paralimpia

Moderátorok: dehogyis, puzsu

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. szept. 1. 22:16

3. nap 2012.09.01. szombat:

10:38: Evezés - Lengyel Mónika 5. lett futamában, ezzel holnap a B döntőben állhat majd rajthoz.

11:28: Úszás - Illés Fanni az ötödik helyen csapott célba futamában, így egy hellyel lecsúszott a döntőről, 9. lett az S6-osok 400m gyorsúszásában.

11:38: Úszás - Csuri Ferenc saját futamában 7. lett, összesítésben a 18. időt érte el 100m mellúszáson SB8-as sérültségi kategóriában.

12:15: Úszás - KÉZDI RÉKA DÖNTŐT ÚSZHAT!!! Tegnap kizárták, de ez úgy látszik, nem zavarta meg Saját futamában 5. lett, ez összesítésben a 8. időt jelenti számára az S5-ösök 200m gyorsúszásában.

12:27: Asztalitenisz - Csonka András veretlenül hozta a selejtezőkört, ám a legjobb 8 között kínai ellenfele, Shuai Zhao megállította.

12:50: Cselgáncs - Papp Gábor két yukoval kapott ki brazil riválisától, így pekingi 5. helyezettünknek nem sikerült a negyeddöntőbe jutni.

13:15: Cselgáncs - SZABÓ NIKOLETT ELŐDÖNTŐS! Két yukoval és két wasa-arival, valamint egy büntetőponttal verte meg fehérorosz ellenfelét a negyeddöntőben. A fináléba jutásért az orosz Tatjana Szavosztjanova ellen játszik.Bővebben itt!

15:10: Aztalitenisz - Berecki Dezső kikapott a negyeddöntőben spanyol ellenfelétől, nem sikerült a négy közé jutás.

15:35: Cselgáncs - Papp Gábor egy yukoval kikapott iráni ellenfelétől a +100kg-osok súlycsoprtjának vigaszágán, így a 9. helyen végzett Londonban.

18:10: Cselgáncs - SZABÓ NIKOLETT A BRONZÉREMÉRT MÉRKŐZIK, miután két waza-arival kikapott az elődöntőben orosz ellenfelétől, Tatjana Szavosztjanovától. A dobogóért szóló küzdelemben egy amerikai vagy egy mexikói ellenfelet kap majd.

18:20: Tenisz - Farkas László 6-3; 7-5;-re legyőzte lengyel ellenfelét, 32-közé jutott kerekesszékes teniszben.

18:53: Cselgáncs - Szabó Nikolett ellenfele a 19:20-kor kezdődő bronzmérkőzésen a mexikói Lenia Ruvalcaba lesz.

19:45: Asztalitenisz - PÁLOS PÉTER DÖNTŐBE JUTOTT!!!!! 3-1-es szettarányban, 10-12; 7-11; 7-11; 4-11;-re verte meg francia ellenfelét az elődöntőben. Világbajnok asztaliteniszezőnk jó úton halad első olimpiai bajnoki címe felé, miután 3-1-re verte francia ellenfelét az elődöntőben. A háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok Pálos Péter 4 szettben verte francia ellenfelét, Pereira Leal Pascalt a 11-es osztályban versenyzők elődöntőjében. Az első soros szettet elveszítette, de utána a következő hármat meg tudta nyerni, az utolsó szetre a francia ki is fáradt. Az eredmény 10-12; 11-7; 11-7; 11-4.
A döntőben ugyanazzal a dél-koreaival csap össze, akitől a negyeddöntő második mérkőzésén szoros meccsen 3-2-re kikapott. így az aranyért folyó csata a tegnapi visszavágója is lesz egyben. Reméljük Pálos mentálisan bírja majd a rá nehezedő nyomást, és azt hozza, amit tud.

19:50: Cselgáncs - SZABÓ NIKOLETT PARALIMPIAI BRONZÉRMES!!!!!!!! Két waza-arival győzte le a mexikói Lenia Ruvalcabát a bronzmeccsen! A kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar dzúdós négy éve Pekingben az 5. helyet szerezte meg, nem csoda hát, ha most érmmel szeretne hazatérni. A sportolónő a nála jóval tapasztalatlanabb 16 éves fehérorosz Arina Kachannal küzdött az elődöntőbe jutásért. Két waza-arival és két yukoval, valamint egy büntetéssel kerekedett ellenfele fölé, aki nem tudott értékelhető akciót kezdeményezni, pontot mindössze két intésből szerzett.
Az elődöntőben egyik legnagyobb ellenfelét, Tatjana Szavosztjanova kapta, aki az elmúlt években több világversenyen is megállítótta Szabó menetelését. Ezúttal két waza-arival kapott ki tőle, ami ipponos győzelmet jelentet az orosz számára.
A bronzmérkőzésen aztán a mexikói Lenia Ruvalcaba ellen szállt tatamira, viszonylag könnyű győzelmet aratva 26 éves riválisa felett.

20:13: Úszás - Kézdi Réka javított reggeli idején, de így is a nyolcadik helyen végzett. Legerősebb száma még hátra van.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 31. 23:41

Majdnem lemásolta Pistorius bravúrját az első brit aranyérmes

2012.08. 31.

A britek pályakerékpárosa, Sarah Storey közel volt ahhoz, hogy egyazon évben szerepelhessen az olimpián és a paralimpián is.
A házigazda britek legnagyobb sztárja azonban kétségkívül Sarah Storey volt, aki immáron nyolcadik paralimpiai győzelmét szerezte meg. A 35 éves pályakerékpáros már születésekor megfelelően működő bal kéz nélkül született, sportolói karrierje elején még úszóként érte el a sikereket. Az akkoriban még Sarah Bailye néven versenyző fiatal Barcelonában, mindössze 14 évesen érte el első sikereit, ahol hat érmet (közte két aranyat) szerzett a spanyol városban. A következő három paralimpián is úszóként vett még részt, mielőtt 2005-ben átváltott volna a pályakerékpározásra.

A 2008-as pekingi paralimpián aztán két aranyérmet is szerzett új sportágában, az egyéni üldözéses versenyben ráadásul olyan időeredménnyel nyert, amivel az ép sportolók olimpiáján is a nyolcadik (!) helyet szerezhette volna meg. Storey a brit bajnokságon indult az ép sportolók között is, ahol több bajnoki címet is szerzett. A 2010-es Brit Nemzetközösségi Játékokon is kiharcolta a szereplés lehetőségét, ahol ő lett az első kerékpáros parasportoló, aki részt vehetett.

A londoni olimpia előtti időszakban Storey tagja volt a britek üldözéses csapatának, a kolumbiai Caliban Világkupát is nyert ennek tagjaként, igaz ezt követően mégis kimaradt végül a londoni csapatból.

A paralimpia első napján viszont a sors mégiscsak kárpótolta Storeyt, hiszen ő nyerte meg a brit csapat első bajnoki címét, ahol a 3000 méteres üldöző verseny fináléjában is nagy fölényben volt, olyannyira, hogy már féltávnál (!) utolérte ellenfelét, a lengyel Anna Harkowskát.

A brit kerekes a selejtezőben elért eredményével (3:32,170) az idei pályakerékpáros világbajnokságon az ép sportolók között is az ezüstérmet eredményezte volna Storeynak, emellett pedig megnyerhette volna a februárban a londoni Velodrome-ban rendezett Világkupa versenyt is.

Nem Pistorius az első sportoló aki részt vesz olimpiai és paralimpia játékokon is.

A szintén dél-afrikai Natalie du Toit részt vett 2008-ban mind az olimpiai, mind a paralimpiai játékokon. Az olimpián egyébként 16. lett a nők 10 km-es versenyén.

A lengyel Natalia Partyka szintén 2008-ban versenyzett mind az olimpiai, mind a paralimpiai játékokon Pekingben.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 31. 23:21

Brit televíziós nézőrekord már az első napon

2012. augusztus 31., Péntek

Nem csak a jegyeladások alakulnak jól a paralimpián, de a britek a televízióban is szívesen nézik az eseményeket.
Már a londoni paralimpia első napján új nézőcsúcs született a brit televízióban. A játékokról tudósító Channel 4 televíziót ugyanis csütörtökön este kilenc órakor 3,3 millióan nézték, amikor az ír és a brit kerekes székes kosárlabda csapatok játszottak egymás ellen, ez az aktuális tévézők 15%-a volt Nagy-Britanniában. Ez a nézőszám már most felülmúlta a 2004-es és a 2008-as paralimpia legnézettebb szigetországi programját, utóbbi esetében Pekingben - nyilván az időeltolódás okán is - 2,5 millió néző volt csupán a rekord.

A csatorna az utóbbi tíz évet tekintve egy másik új rekordot is elkönyvelhetett a szerdai megnyitóünnepség kapcsán, amikor II. Erzsébet királynő érkezését az Olimpiai Stadionba 11,2 millióan látták élőben náluk.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 31. 23:18

Már átadott aranyérmet vesznek vissza egy mérési hiba miatt

2012. augusztus 31. Péntek

Egy ritkán tapasztalható hiba miatt kell magyarázkodnia a londoni paralimpia szervezőbizottságának, amely átírta egy versenyszám végeredményét is.

Kínos baki után kell magyarázkodnia a londoni paralimpia szervezőinek. Pénteken este ugyanis az Olimpiai Stadionban rendezett atlétikai versenyeken a mérőrendszer hibája miatt rossz eredmények alapján avattak bajnokot a hölgyek F35/F36-os kategóriájának diszkoszvető versenyében. A szinte teljesen telt házas stadion közönsége előbb megünnepelte a győztes ukrán Marija Pomazant, akitől viszont később elvették az aranyérmet, lévén mégsem ő érte el a legjobb eredményt a versenyen.

Az ukrán hölgy boldogan vette át az aranyérmet, amit néhány óra múlva elvettek tőle - Fotó: telegraph.co.uk
A tényleges győztes ugyanis ez eredetileg ezüstérmet átvevő kínai Wu Quing lett, akinek honfitársa, Bao Jiongyu ugyanakkor csalódott lehetett a korrekció miatt, hiszen bronzérmét egy negyedik helyre kellett "cserélnie". Helyette ugyanis az eredetileg az ötödik helyen záró ausztrál Katherine Proudfoot lett a harmadik a versenyen. Az első tíz helyen végzett versenyzők közül hétnek módosult a végső helyezése, mivel - állítólag - a mérésre használt eszközöket rosszul programozták fel.

"Ezúton kérünk elnézést a versenyzőktől és a közönségtől is. Sajnos rossz mérési eredményeket kaptunk, ami a férfi F42/44-es kategória súlylökő versenyét is befolyásolta. A méréseket végző Omega cég most már a helyes eredményeket és sorrendet közölte velünk, ami alapján módosítani fogjuk az eredményeket" - áll a szervezők által kiadott közleményben, amely szerint szombaton új eredményhirdetést tartana majd.

Hasonló bakira a londoni olimpián is sor került, ott a női kalapácsvetés döntőjében a német Betty Heidler eredményét "mérték mellé" a szervezők, aki később végül a korrekció után bronzérmet szerzett.

A hivatalos égeredmény:
1. WU Qing - kínai
2. POMAZAN Marija - ukrán
3. PROUDFOOT Katherine - ausztrál
4. BAO Jiongyu - kínai
5. CHILEWSKA Renata - lengyel
6. van ZYL Chenelle - dél-afrikai
7. OLIVEIRA Marivana - brazil
8. MALCHYK Alla - ukrán
9. HERNANDEZ FLORIAN Martha Liliana - kolumbiai
10. MUNOZ Perla Amanda - argentin
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 31. 22:18

Meglepetés: Tóth Tamás pontszerző 100 méter háton!

Meglepetés: Tóth Tamás pontszerző 100 méter háton!

A 18 éves fiú szuper formában érkezett Londonba, hiszen már másodszor döntőzött olyan számban, ami meglepetést okozott. Ráadásul most pontszerző is.

http://sport365.hu/files/upload/toth_tamas.jpg

Sors Tamás jól kapta el a rajtot, ám hamar lemaradt, így magyar szempontból mégsem róla szólt ez a döntő. Mellette az egyes pályán úszó ausztrál Matthew Cowdrey, aki 100 pillangón az egyik legnagyobb ellenfele, rögtön az elején az élre állt, és végig vezette a versenyt. Idejével megdöntötte 4 évvel ezelőtti paralimpiai rokrdját.

Az első ötvenen azonban a másik, még sokkal kevésbé ismert magyar fiú, Tóth Tamás még úgy tűnt, az érmes helyekért is versenyezni tud majd, a fordulónál egy századdal volt lemaradva a negyedik helyen, amögött a brit James Crisp mögött, aki végül az ezüstérmet vitte haza.

A futam végére Tóth láthatóan elfáradt, és a 6. helyen fejezte be a versenyt. Úgy tűnik, remekül siekrült a formaidőzítés számára, hiszen mind 100 pillangón, mind a mai 100 háton meglepetés volt döntőbe jutása. Kérdés, hogy jó formája mire lesz majd elég 50m gyorsúszáson, amelyen ő tartja az Európa-csúcsot.

A két magyar sportoló között végül egy század döntött: ennyivel előzte meg Tóth tapasztaltabb csapattársát.

Sors legközelebb szeptember 4-én úszik 400m gyorson, amelynek ő pekingi bronzérmese, Tóth legerősebb számában, 50 gyorson versenyzik majd, szeptember 5-én.

21:26: Asztalitenisz - Berecki Dezső kikapott svéd ellenfelétől, Fredrik Anderssontól, a selejtező forduló második mérkőzésén 3-1-re, de továbbjutott a negyeddöntőbe.

21:31: Úszás - Mai utolsó magyar színrelépőnk, Engelhardt Katalin 8. helyen ért célba SM5 200m vegyesúszásban. 16 éve ő volt ennek a számnak a paralimpiai bronzérmese.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 31. 16:14

Sors Tamás és Tóth Tamás paralimpiai döntője (Férfi 100 Pillangó S9 kategória)

http://www.youtube.com/watch?v=F90TwuJI ... r_embedded
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 31. 16:10

2. nap 2012.08.31 péntek

Pálos Péter asztaliteniszező (11-es osztály), aki tegnap legyőzte japán ellenfelét, ma a dél-koreai Byeongjun Sonnal méri össze erejét a második selejtező mérkőzésen.

Csonka András tegnap nehéz meccsen megverte a szlovák Miroslav Jambort, Sydney bronzérmesét.

10:50: Evezés - Lengyel Mónika 6. lett futamában, így a vigaszágon folytathatja a küzdelmet a döntőbe jutásért.

11:18: Úszás - Ráczkó Gitta 7. helyen végzett saját futamában 50m pillangón S7-es sérültségi kategóriában. Összesítésben ez a 14. helyezést jelenti.

11:38: Úszás - SORS TAMÁS és TÓTH TAMÁS is ismét DÖNTŐBE JUTOTT, a tegnapi pillangó után ezúttal 100 háton S9-es kategóriában!!!! Tovább folytathatja remeklését a csütörtökön 100 m pillangón aranyérmes Sors Tamás úszó, aki pénteken az ötödik idővel jutott be az esti döntőbe 100 m háton a londoni paralimpián. Az S9-es kategóriában érdekelt pécsi sportoló egy nappal címvédése után előfutamában harmadikként, 1:05.20 perces idővel ért célba, míg a csütörtökön hetedikként végzett Tóth Tamás ugyanitt a nyolcadik idővel (1:06.13) épphogy bekerült a magyar idő szerint 19:42 órakor kezdődő fináléba.

12:50: Úszás - ENGELHARDT KATALIN is döntőt úszik ma este! A nyolcadik helyen kvalifikálta magát a fináléba az SM5-ösök 200m vegyesúszásában. Kézdi Rékát kizárták, Zámbó Diána ideje a 10. helyre volt elég.

12:54 : Asztalitenisz - Pálos Péter szoros szettekben 3-1-re kikapott fiatal, 16 éves dél-koreai ellenfelétől a második selejtező mérkőzésén.

13:50: Asztalitenisz - Berecki Dezső simán vette az első akadályt, 3-0-ás szettarányban verte meg egyiptomi ellenfelét a 10-es osztályban versenyzők között. Este játsza következő mérkőzését.

14:28: Sportlövészet - Sajnos nem siekrült a szétlövés Dávid Krisztinának, elmaradt olasz ellenfele mögött, így a 9. helyen zárja a versenyszámot.

15:10: Asztalitenisz - Csonka András a második meccsét is hozta, 3-0-val kerekedett svéd ellenfele, Fabian Ringell fölé. Ezzel veretlenül jutott a negyeddöntőbe, ami rajta kívül csak a kínai Sunnak, és a lengyel Skrzyneckinek sikerült.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 31. 15:54

A címvédő Sors Tamás aranyérmet nyert csütörtökön 100 méteres pillangóúszásban a londoni paralimpián.

A 20 éves pécsi úszó a legjobb idővel, vetélytársait messze megelőzve jutott be az S9-es sérültségi kategória döntőjébe a délelőtti selejtezőből, 59.94 mp-es eredménye közel két másodperccel volt jobb a második helyen fináléba jutott spanyol riválisáénál.

Az 59.23 másodperccel világcsúcstartó, többszörös világ- és Európa-bajnok sportoló - aki négy éve Pekingben a magyar küldöttség egyetlen aranyát szerezte - féltávnál fél testhossznyi előnnyel vezetett, végül ennél kisebb különbséggel előzte meg az Athénban aranyérmes ausztrál Matthew Cowdreyt, és 59.54-gyel győzött.

"Szerettem volna világcsúccsal nyerni, persze ezzel együtt örülök az első helynek" - nyilatkozta a döntő után Sors Tamás. "Láttam a végén, hogy jön az ausztrál, és imádkoztam egy jó benyúlásért, sikerült. Külön öröm számomra, hogy öt éve veretlen vagyok ebben a számban, és az, hogy nem lett világcsúcs, azt jelenti, hogy maradt még bennem. Jó formában érzem magam, két súly helyett már két rakéta van a lábamon, várom a holnapi 100 méter hátat. Az uszoda hangulata fantasztikus volt, annyira izgultam a hangzavarban, hogy csak a végén mertem felnézni a lelátóra. Köszönöm, hogy ennyi magyar szorított nekem!"

Anatolij Petrov tanítványa pénteken 100 háton, majd a későbbiekben (időrendben haladva) 400 gyorson, 50 gyorson, 200 vegyesen és 100 gyorson is elindul Londonban, utóbbi számban és 400 gyorson bronzéremmel zárt a 2008-as játékokon.
A 100 méteres pillangó fináléjának másik magyar résztvevője, a paralimpiai újonc Tóth Tamás hetedik lett.

A nőknél Engelhardt Katalin 50 gyorson a pontszerző, 6. helyen végzett.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 31. 15:52

Rövid összefoglaló a megnyitóünnepségről

A jövő vasárnapig tartó játékok lángját Margaret Maughan gyújtotta meg, aki íjászként az első brit aranyérmet nyerte meg az első, 1960-ban rendezett paralimpián Rómában.

Látványos és emlékezetes nyitóünnepség keretében fellobbant szerdán a XIV. paralimpia lángja Londonban.

A több mint háromórás, éjszakába nyúló ceremónia - amelynek fő motívuma egy Miranda nevű mozgássérült kislány felcseperedése volt - az izomsorvadásban szenvedő Stephen Hawking brit elméleti fizikusnak, a világ egyik leghíresebb tudósának a színre lépésével, illetve egy jelképes "ősrobbanással" indult. Nem sokkal később megjelent az Olimpiai Stadionban II. Erzsébet királynő és Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) vezetője, s az idén gyémántjubileumát - trónra lépésének 60. évfordulóját - ünneplő uralkodó jelenlétében felvonták a brit lobogót.

Ezt követte a seregszemlén részt vevő - és rekordot jelentő - 166 nemzet küldöttségének bevonulása, a 33 fős magyar csapat élén az értelmi sérült atléta ikerpár, Biacsi Bernadett és Ilona haladt, akik 1500 m-es síkfutásban lesznek érdekeltek. A piros-fehér-zöld zászlót Bernadett vitte, az előzetes tervekkel ellentétben ugyanis egyszerre nem tudták ketten tartani a rudat. Ami a magyar díszvendégeket illeti, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőtől szerdáig, míg Áder János köztársasági elnök jövő csütörtöktől szombatig látogat majd el a londoni paralimpiára.

A nyitóünnepség Hazatérés című fejezete arra utalt, hogy 1948-ban Angliából, pontosabban Stoke Mandeville-ből indult el a paralimpiai mozgalom, amikor az akkori olimpia alatt a fővárostól 50 km-re található település kórházában kerekesszékes versenyeket szerveztek a világháborús hadirokkantaknak. A paralimpia kabalafiguráját ezért hívják Mandeville-nek.

A szervezőbizottságot vezető Sebastian Coe és Sir Philip Craven - jeltolmács által is közvetített - beszédét követően II. Erzsébet hivatalosan is megnyitotta az eseményt, a műsor hátralévő fejezeteiben felbukkant még Sir Ian McKellen, A Gyűrűk Ura-filmtrilógiából is ismert színész, valamint az elektronikus popzenét játszó Orbital duó is.

A jövő vasárnapig tartó játékok lángját Margaret Maughan gyújtotta meg, aki íjászként az első brit aranyérmet nyerte meg az első, 1960-ban rendezett paralimpián Rómában.

A 20 helyszínen és 20 sportágban zajló seregszemlén 503 éremosztásra kerül sor, a szervezők összesen 2,5 millió jegyet adtak el. A nyitóünnepségen megjelent mind a 3250 önkéntes, akik a világ minden részéről érkeztek, és koruk 10-től 80 évig terjed. Az önkéntesek - akik közül 68-an fogyatékkal élnek - a statisztikák szerint fejenként átlagosan 85 órát áldoztak fel idejükből azért, hogy ott legyenek a ceremónia próbáin. A 4200, fogyatékkal élő sportoló által lakott olimpiai falut a szervezők mindössze öt nap alatt alakították át paralimpiai faluvá.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 26. 18:08

Ikrek vihetik a paralimpián a magyar zászlót

2012. augusztus 26.

A pályafutásuk első paralimpiáján induló ikertestvérek, Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona atléták lehetnek a magyar zászlóvivők a londoni játékok szerdai megnyitóján, ha erre engedélyt ad a szervezőbizottság. Ha erre nem adnak engedélyt a szervezők és nem lehet két zászlóvivő, akkor Biacsi Ilona halad majd a küldöttség élén.

A Biacsi-testvérek 1500 méteren versenyeznek majd Londonban, ezen a távon idén júliusban az Európa-bajnokságon Biacsi Ilona a harmadik, Bernadett a negyedik helyen végzett.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 26. 18:02

Esti összefoglalók az M1-en és az M2-n, valamint a Kossuth Rádióban

2012. 08. 24.

Az M1 és M2 televíziócsatorna esti összefoglalókban számol be a szerdán kezdődő londoni paralimpia eseményeiről.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteki tájékoztatása szerint hétköznap 21:20 órakor, hétvégén 23, illetve 23:30 órai kezdettel 50 perces összefoglalók láthatók majd az M2-n, míg az M1 mindennap, általában 11 órától 52-60 perces összeállítással jelentkezik. Az itthon dolgozó csapat mellett a helyszínen ötfős stáb: Balogh Ernő és Szőke Viktória riporterek, Czák Norbert és Vidovics György operatőrök, valamint Kércsi Gábor, a nemzetközi ügyek koordinátora tevékenykedik majd.

A Kossuth Rádió a szokásos napi sportadásaiban (hétköznap 19:05-19:25 és 22:20-22:30, hétvégén 17:50-18:00, 19:05-19:30, 22:20-22:30 a Sportvilágban), valamint a Krónika műsorokban számol be a paralimpiáról, a riporter P. Fülöp Gábor lesz.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 26. 17:57

Erdélyi magyar sportoló viszi a román zászlót a paralimpián

2012. augusztus 24.

Novák Eduárd erdélyi magyar kerékpáros viszi a román zászlót a Londonban szerdán kezdődő paralimpia nyitóünnepségén.

„Nagy megtiszteltetés a zászlóvivői megbízatás. Az aranyéremért szállok versenybe, és úgy érzem, mindent megtettem azért, hogy meg is szerezzem" - nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Novák, aki a 2008-as pekingi paralimpián is a román csapat zászlóvivője volt, és ezüstéremmel tért haza. "Jó felkészülési időszak áll mögöttem. Augusztus elején részt vettem a székely körversenyen, a paralimpia kezdetéig pedig Manchesterben edzek."

A csíkszeredai sportoló gyorskorcsolyázóként kezdte pályafutását, egy autóbaleset következtében azonban elvesztette az egyik lábát, és kerékpárosként folytatta.
Sally Wood-Lamont, a Román Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta, Novák Eduárd négy versenyszámban vesz részt a paralimpián, és legalább két érmet várnak tőle. Pontszerző helyre várják ugyanakkor a román csapat másik kerékpárosát, Török Imrét is.

Wood-Lamont szerint a gyengén látók számára szervezett úszóversenyeken is meglepetést okozhatnak a román sportolók. A Maniu Emese Ágnes által edzett kolozsvári Naomi Coirap százméteres hátúszásban, testvére, Samuel Ciorap pedig a hát- és mellúszószámokban képes jó teljesítményre. A román paralimpiai csapatban Florin Cojoc atléta és Dacian Maxin asztaliteniszező található még.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 22. 17:53

Négy helyen lobbant fel a paralimpiai láng

2012. augusztus 22.

Egyszerre négy brit hegycsúcson lobbant fel szerdán az egy hét múlva kezdődő londoni paralimpia lángja.
Az angliai Scafell Pike-on, a walesi Snowdonon, a skóciai Ben Nevisen és az észak-írországi Slieve Donardon cserkészek, hegyivezetők és fogyatékkal élő emberek gyújtották meg a játékok jelképét.

"Nagyszerű csapatmunka volt, néhány helyen még a hideggel is meg kellett küzdeni" - jelentette ki Sebastian Coe, az olimpia és a paralimpia szervezőbizottságának elnöke, aki maga is felmászott a Snowdonra.

Az olimpiai arany- után ezúttal ezüstszínű fáklyákat a négy fővárosban állítják ki, majd onnan viszik őket a Londontól északnyugatra fekvő Stoke Mandeville-be, ahonnan elindult a fogyatékkal élők sportmozgalma: az 1948-as londoni olimpia alatt egy ottani kórházban kerekes székes versenyeket rendeztek hadirokkantaknak. Az idei paralimpia kabalafiguráját ezért hívják Mandeville-nek.

A négy láng Mandeville-ben egyesül, majd 28-án este 24 órás váltófutás kezdődik London utcáin 580 résztvevővel, s a játékok jelképe így jut majd el 29-én az Olimpiai Stadionban sorra kerülő megnyitóünnepségre. A staféta olyan híres helyeket érint a metropoliszban, mint az Abbey Road kereszteződés, az állatkert, a Piccadilly Circus vagy a Tower híd.
A XIV. paralimpia augusztus 29-től szeptember 9-ig tart.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 22. 17:05

A paralimpia alapítójának lánya a sportolói falu polgármestere

2012. augusztus 21.

A paralimpia alapítójának, Sir Ludwig Guttmannak a lánya, Eva Loeffler lett a londoni nyári játékok sportolói falujának a polgármestere.
Eva Loefflert augusztus 20-án, hétfőn nevezték ki a falu első emberének, az ő feladata a küldöttségek fogadása, illetve a beszédek tartása a különböző ünnepi eseményeken.

Eva Loeffler önkéntes segítőként részt vett az 1948-as londoni nyári olimpián.

"A paralimpiai mozgalom mindig is meghatározó szerepet játszott az életemben, boldog vagyok, hogy engem kértek fel erre a feladatra, amikor a játékok visszatértek Londonba" - mondta Eva Loeffler. "Munkatársaimmal mindent megteszünk azért, hogy valamennyi vendégünk számára örökre emlékezetes maradjon a londoni nyári paralimpia."
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 21. 20:34

Különleges bélyegek a paralimpia rajtjára

2012. augusztus 21., kedd 16:36

A brit posta négyféle bélyeget bocsát ki a londoni paralimpia jövő szerdai rajtjára. Ez az első alkalom, hogy házigazda ország saját bélyeget nyomtat a fogyatékkal élők versenyének tiszteletére.

http://sport365.hu/files/upload/belyegek.jpg

A négy bélyegen négy különböző paralimpiai sportág, valamint egy-egy helyi nevezetesség, mint az Olimpiai Stadion vagy a Temze partján álló óriáskerék, a London Eye lesz látható. A posta tervei szerint a játékokhoz hasonlóan minden brit paralimpiai győztesről is bélyeget bocsátanak majd ki.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 21. 20:26

Paralimpia: Kipróbálta a kerekesszékes teniszt a korábbi klasszis

2012. 08. 21. 08:05

A közelgő londoni paralimpia tiszteletére kipróbálta a sportág kerekesszékes változatát Nicolas Kiefer, a németek ex-teniszezője.

http://rollingplanet.net/wp-content/upl ... 441456.jpg

A korábban a világ élvonalához tartozó játékos a paralimpiára készülő Katharina Krüger ellen játszott egy egyszettes meccset, és 7:5-re kikapott.

"A legnehezebb a koordináció. Úgy gondolom, hogy ez a nehéz sportág túl kevés figyelmet kap" - mondta a találkozó után Kiefer.

A paralimpia, a fogyatékkal élő sportolók seregszemléje jövő szerdán kezdődik és szeptember 9-ig tart. A londoni eseményen 160 ország 4200 sportolója vesz részt.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 21. 20:18

Doppingoló paralimpikonokat tiltottak el

2012. augusztus 17.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) két-két évre eltiltott a versenyzéstől két, a doppingvizsgálaton fennakadt atlétát, így ők nem vehetnek részt az augusztus 29-én kezdődő londoni játékokon.

A portugál Luis Goncalves kétszeres Európa-bajnok futó, a pekingi paralimpián 400 méteres síkfutásban ezüstérmes volt. Szervezetében metilhexaneamint találtak, amely a zsírégetést, az anyagcserét gyorsítja fel, és főleg táplálék-kiegészítők alkotóelemeként ismert.

A másik sportoló, az orosz Jelena Csisztyilina esetében niketamidot találtak az ellenőrzés során. Ez a stimuláló szer a légzést segíti és a keringést gyorsítja fel. A versenyző a pekingi paralimpián második lett női 100 méteres síkfutásban.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 15. 22:04

Paralimpiák története

A magyar paralimpiai csapat szereplése

Augusztus 29-én kezdődnek a XIV. Nyári Paralimpiai Játékok Nagy-Britannia fővárosában, Londonban. Tekintsük át az eddig megrendezett paralimpiai játékokat, és a magyar paralimpiai csapat eredményeit.

2008 Peking
A pekingi paralimpián 33 magyar sportoló vett részt, akik egy arany- és öt bronzéremmel tértek haza a játékokról. A legeredményesebb magyar sportoló Sors Tamás volt, aki amellett, hogy világcsúccsal győzött 100 m pillangón, még két bronzérmet is szerzett. Sporttörténelmi bravúrt hajtott végre Szekeres Pál, aki a tőrözők között végzett a harmadik helyen. Ő az első és eddigi egyetlen sportoló a világon, aki olimpián és paralimpián is érmet tudott szerezni. A kínai fővárosban 148 országból több mint 4000 sportoló mérte össze tudását, mindkét szám rekord a játékok történetében. A versenyzők között 1431 érmet osztottak szét, összesen 76 ország sportolói értek el dobogós helyezést. Soha annyi szurkoló nem követte nyomon a helyszínen az eseményeket, mint Pekingben. A Nemzeti Stadionban (Madárfészek) nemcsak a nyitó- és záróünnepségen volt telt ház (92 ezer néző), hanem az atlétikai versenyeken is, de minden sportág versenyei az elsőtől az utolsó napig telt ház előtt zajlottak. A kínai televízióban két csatorna egész nap csak a paralimpia eseményeiről számolt be.


________________________________________
2004 Athén
A négy évvel korábbi, sydneyi paralimpiához képest öt éremmel szereztek kevesebbet a magyar sportolók. Görögországban 38-an képviselték a magyar színeket, és egy arany-, nyolc ezüst- illetve tíz bronzéremmel zárták a játékokat. Az egyetlen első helyet a pécsiek kiváló úszója, Pásztory Dóra szerezte, aki 200 m vegyesúszást nyerte világcsúccsal, ezen kívül szerzett két ezüstérmet. Világcsúcsot döntött 200 m vegyesen Kovács Ervin is, aki ennek ellenére ezüstérmes lett. Kovács az előfutamból a legjobb eredménnyel, világrekorddal került a fináléba, ám ott kínai legyőzője tovább javított a világcsúcson, Kovács a második helyet szerezte meg. Szávai Csaba erőemelésben a plusz 100 kg-osok között eredetileg negyedik lett, ám az előtte végzett iráni emelőről utólag kiderült, hogy doppingolt, ezért eredményét törölték. Szávai érmét Budapestre küldte a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság. Az athéni játékok záróünnepsége egy tragikus kimenetelű görögországi buszbaleset miatt – amelyben hét gyermek veszítette életét – az eredetileg tervezett két óra helyett, alig egy órás volt, és elmaradt a zenés fesztivál, illetve a tűzijáték is. Athénban összesen 304 világ- és 448 paralimpiai csúcs született. Ez volt az első alkalom, hogy a paralimpikonok az olimpikonokkal azonos jutalmazásban részesültek.
________________________________________
2000 Sydney
A "Milleneumi" XXVII nyári olimpiai játékok helyszínein, 2000.10.18-29. között került megrendezésre a XI. Paralimpiai játékok. A négyévenként megrendezendő viadalon Sydneyben 121 ország 3900 versenyzője 18 sportágban mérte össze erejét. A résztvevők egybehangzó véleménye alapján az eddigi legjobban megszervezett játékokat rendezték az ausztrálok.
A magyar csapatot 55 sportoló és 29 kísérő, összesen 84 fővel, 9 sportágban (atlétika, asztalitenisz, cselgáncs, csörgőlabda, erőemelés, tenisz, úszás, ülőröplabda, vívás,) vett részt a versenyeken. A magyar küldöttségben a paralimpiák során, először fordult elő, hogy minden sportágban edzőt, sőt némelyikben edzőket is delegáltak. Először történt meg, hogy a MR (magyar rádió) és az MTV (magyar televízió) napi rendszerességgel adta helyszíni tudósításait a versenyekről. A magyar parasportolók először tudhatták meg már a kiutazás és a versenyek előtt, hogy az 1-3. helyezések megszerzése esetén milyen pénzjutalomban részesülhetnek.
A magyar csapat 4 arany, 5 ezüst és 14 bronzérmet szerzett és összesen 160 paralimpiai pontot gyűjtött, ami a nemzetek rangsorában a 32 helyre sorolta hazánkat.
A magyar csapat aranyérmesei: Pásztory Dóra (200 m vegyes úszás). Vereczkei Zsolt (50 m hátúszásban). Sánta Krisztián (100 m hátúszás).
4x50 m férfi vegyes váltó (Majer Gábor, Rácz János, Szedő Tibor, Sánta Krisztián,)
________________________________________
1996 Atlanta
A centenáriumi olimpia helyszínein 115 ország 3500 sportolója küzdött a tizedik paralimpia érmeiért. Hazánkat 45 sportoló és 18 kísérő képviselte 8 sportágban: asztalitenisz, atlétika, úszás, erőemelés, tenisz, vívás, ülőröplabda, csörgőlabda. Az IPC döntése értelmében először a paralimpiai játékok történetében az értelmi fogyatékos sportolók is versenylehetőséget kaptak.
E játékokon először fordult elő, hogy különböző versenyhelyszínekre a belépőjegyekért pénzt kértek.
A magyar csapat 5 arany, 2 ezüst, 3 bronzérmet szerzett, és összesen 92 olimpiai pontot gyűjtött, ami a nemzetek rangsorában a 29. helyre sorolta hazánkat.
A magyar csapat aranyérmesei: Szekeres Pál 2 (törvívás, kardvívás),
Vereczkey Zsolt (50 m hátúszás), Sasváriné Paulik Ilona (asztalitenisz) és a 4x50m-es női vegyesváltó (Zámbó Diana, Ráczkó Gitta, Járomi Mónika, Engelhardt Katalin).
________________________________________
1992 Barcelona
Az addigi paralimpiák történetének legnépesebb mezőnye, 82 nemzet képviseltette magát. Az olimpiai faluban és az olimpia létesítményeiben rendezték meg a játékokat. Az olimpiai szervezőbizottság bonyolította le a paralimpiát is. A nyitó és záróprogram és az egyes sportesemények nagy közönségsikert arattak. A magyar csapatot 42 versenyző és 10 kísérő képviselte. Becsey János úszó két, míg Szekeres Pál vívó és Vereczkey Zsolt egy-egy aranyérmet harcoltak ki. A magyar csapat 4 arany, 3 ezüst és 4 bronzérem megszerzésével a nemzetek rangsorában a 25. helyre került.


________________________________________
1988 Szöul
A mozgáskorlátozott sportolókat tömörítő különböző nemzetközi szövetségek 1982-ben létrehozták a Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének Nemzetközi Koordináló Bizottságát, az ICC-t. Ezért a nyolcadik paralimpia volt az első, amire egyetlen nemzetközi testület felügyelt.
Mindent kétséget kizáróan a szöuli paralimpia volt a legambiciózusabb az addigi játékok történetében. Külön paralimpiai faluban helyezték el a paralimpiára érkező 62 küldöttség több, mint 3200 sportolóját és az 1000 segítőt. A szöuli Olimpiai Szervező Bizottság beleegyezett, hogy néhány olimpiai helyszínt és segítő közreműködőt átenged a paralimpia számára. Az emlékezetes megnyitó és záró ünnepségen az akkori dél-koreai elnök, Roh Tae-Woo elnökölt. Mindkét ünnepélyes eseményen az olimpia programját mutatták be.
Hazánkat 48 fős küldöttség képviselte Szöulban. A 35 sportoló közül aranyérmet nyerni sajnos senkinek sem sikerült, így 5 ezüst és 7 bronzérem megszerzésével a nemzetek nem hivatalos rangsorában Magyarország a 40. helyre került.
________________________________________
1984 New York, Stoke Mandeville
A New York-i játékokat az amerikai elnök, Ronald Reagan nyitotta meg. A játékokon 1800 sportoló vett rész. A paralimpiai játékok történetében először a paralimpiai fáklyát az olimpiai lángról, a XXIII. Los Angeles-i Olimpia lángjáról gyújtották meg. Így a két esemény szimbolikusan is összekapcsolódott.
A magyar sportolókat a New York-i játékokon 42 fős küldöttség (31 sportoló) képviselte. Sportolóink átütő sikert arattak a 12 arany, 12 ezüst, 3 bronzérem megszerzésével. Jeszenszky Attila és Dukai Géza úszók három-három egyéni elsőséget, Hoffmann Judit, Dr. Tóth András és Stettner Ferenc úszók valamint Szabó Tibor és Oláh József atléták, illetve a 4x50 m-es úszó versenyváltó (Tory György, Stettner Ferenc, Pálinkás László, Jeszenszky Attila ) állhatott a dobogó legfelső fokára. A nem hivatalos nemzetek közötti rangsorban Magyarországot a 18. helyen rangsorolták.
Mind ez idáig a legsikeresebb paralimpiai szereplést a mozgás- és látássérült magyar sportolóknak az 1984. évi New York-i Fáklya Játékok hozták.
________________________________________
1980 Arnheim
A Szovjetúnió nem rendezte meg a hatodik paralimpiát, így az a hollandiai Arnheimben került megrendezésre 42. küldöttség 2500 sportolója részvételével. A versenyeken először indulhattak a központi idegrendszer sérültjei is. A játékokat hivatalosan Margaret hercegnő nyitotta meg.
Magyarország az 1976-os torontói játékok politikai tiltakozásáért, és bojkottja miatt, illetve mert az 1976.és 1980. közötti négy év alatt, egyetlen nemzetközi sport szervezethez sem kérte -ehhez akkor vagy politikai szándék vagy az akkori sporthivatal OTSH, pénzügyi döntésére lett volna szükség- a felvételét.
Így Magyarország nem kapott meghívást Arnheimbe az 1980-as para-játékokra.
E politikai döntés nagyon sok magyar mozgás és látássérült sportolót fosztott meg a világ legmagasabb színvonalú sporteseményétől.


________________________________________
1976 Toronto
Az első paralimpia, melyen a paraplégiás sportolók mellett látássérült és amputált versenyzők is részt vettek. A XXI. Olimpiai Játékok szervező bizottsága nem tudta felajánlani az olimpiát megrendező Montreal létesítményeit, ezért az ötödik paralimpiát Torontóban rendezték meg Ontario állam kormányának támogatásával.
A torontói játékokon 42 küldöttség 1600 sportolót nevezett, a tolószékes versenyeken 150 paralimpiai rekord dőlt meg, és 103 világrekord született. A játékok sima lebonyolítását 3500 önkéntes közreműködése segítette.
Magyarország először küldött hivatalosan sportolókat a paralimpiai játékokra. A küldöttség, 12 sportoló és 3 kísérő személyzet a megnyitó ünnepséget követő harmadik versenynap után kénytelen elhagyni a játékok színterét, mert politikai okok miatt a Magyar Népköztársaság kormányának döntése alapján – Dél-Afrika sportolóinak jelenléte miatt (feketék-fehérek közös csapatban) extra államköltségen hazautaztatják versenyzőinket. A három versenynap során Tauber Zoltán asztaliteniszező aranyérmet, Oláh József atléta bronzérmet szerzett. A rendezők az addig elért magyar eredményeket törölte a hivatalos protokollból.
________________________________________
1968 Tel Aviv
Az 1968. évi paralimpia színhelye Mexikó City lett volna, a XIX. Olimpiai Játékok rendező városa, de adminisztrációs problémák miatt ez nem valósulhatott meg. A játékokat Tel Avivban rendezték meg. A harmadik paralimpián 29 küldöttség 750 gerincsérült versenyzője vett részt. A megnyitó ünnepséget a jeruzsálemi egyetemi stadionban több, mint 25.000 néző kísérte figyelemmel.
________________________________________
1972 Heidelberg
A negyedik paralimpiai játékokra a németországi Heidelberg városában került sor. A játékokra 44 küldöttség ezer tolószékes sportolót nevezett. A paralimpiát a német elnök, Gustav Heineman nyitotta meg a heidelbergi egyetemi stadionban 50.000 néző jelenlétében.
Magánúton részt vett a játékokon Fejes András asztaliteniszező és atléta, aki kerekesszékes kocsiversenyen harmadik helyezést ért el, és egyben megszerezte Magyarország első paralimpiai érmét.
________________________________________
1964 Tokió
A második paralimpiai játékokat 1964-ben rendezték Tokióban. A játékokon 22 küldöttség 390 sportolója
vett részt. Hét sportágban rendeztek versenyeket: íjászatban, atlétikában, kosárlabdában, snookerben, úszásban, asztaliteniszben, és súlyemelésben. A paralimpiát a japán királyi család támogatta. A játékokat nagyon gondosan megtervezték, és első alkalommal építettek paralimpiai falut. Ez volt az első paralimpia, ahol megjelent a zászló, poszterek és elhangzott a himnusz.1964-ben alakult meg a Mozgássérültek Nemzetközi Sportszövetsége (ISOD) is, Sir Ludwig Guttmann elnökletével. Ez a szervezet hozta létre a látássérültekre és az amputáltakra, majd később a központi idegrendszer sérültjeire vonatkozó versenyszabályokat.
________________________________________
1960 Róma
Az első paralimpiai játékokat 1960-ban rendezték meg Rómában. Antonio Maglio, az Ostiaban lévő Gerincsérültek Központjának (INAIL) igazgatója javasolta, hogy abban az évben a Stoke Mandeville Nemzetközi Játékokra az olasz fővárosban, Rómában kerüljön sor a XVII. Olimpiai Játékokkal egyidőben. Az első paralimpián 23 küldöttség 400 tolószékes sportolója vett részt. Az olasz kormány és az INAIL teljes támogatását élvezte a paralimpia. A „Mozgássérültek Olimpiájának” – akkoriban ezt az elnevezést használták – XXIII. János pápa adott külön jelentőséget, aki audiencián fogadta a résztvevőket. Egy későbbi alkalommal, mikor a pápa fogadta Sir Ludwig Guttmannt, a modern olimpiai játékok megalapítójához hasonlította őt, és ezt mondotta: „Ön a mozgássérültek Coubertinje.”
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 15. 21:42

Négy brit hegycsúcson lobban fel a paralimpiai láng

2012. augusztus 15.

Egyszerre négy brit hegycsúcson lobban fel jövő szerdán az augusztus 29-én kezdődő londoni paralimpia lángja. Az angliai Scafell Pike-on, a walesi Snowdonon, a skóciai Ben Nevisen és az észak-írországi Slieve Donardon cserkészek gyújtják majd meg a játékok jelképét tűzkővel.

„Így kívánjuk érzékeltetni, hogy valamennyi hazai nemzet rendezőként képviselteti magát a paralimpiai mozgalomban” - jelentette ki Sebastian Coe, az olimpia és a paralimpia szervezőbizottságának elnöke.

A fáklyákat egy napig a négy fővárosban állítják ki, majd onnan viszik őket a Londontól északnyugatra fekvő Stoke Mandeville-be, ahonnan elindult a fogyatékkal élők sportmozgalma: az 1948-as londoni olimpia alatt egy ottani kórházban kerekesszékes versenyeket rendeztek hadirokkantaknak. Az idei paralimpia kabalafiguráját ezért hívják Mandeville-nek.

A négy láng Mandeville-ben egyesül, majd 28-án este 24 órás váltófutás kezdődik London utcáin 580 résztvevővel, s a játékok jelképe így jut majd el 29-én az Olimpiai Stadionban sorra kerülő nyitóünnepségre. A staféta olyan híres helyeket érint a metropoliszban, mint az Abbey Road kereszteződés, az állatkert, a Piccadilly Circus vagy a Tower híd. A XIV. paralimpia augusztus 29-től szeptember 9-ig tart.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Re: Paralimpia

HozzászólásSzerző: Paralimpia » 2012. aug. 15. 21:39

Vége az olimpiának, kezdődik a paralimpia

2012. augusztus 14.

A nyári paralimpiák történetének első abszolút telt házas játékában bíznak a szervezők az augusztus 29-től szeptember 9-ig tartó sportesemény előtt.

Chris Holmes, a paralimpiát előkészítő szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a versenyekre összesen 2,5 millió jegyet adtak ki, melyekből 2,1 millió elővételben elkelt.

A vezető hozzátette: a sportolók falujában elkezdték az épületek akadálymentesítését, és a versenyhelyszíneket is úgy alakítják át, hogy azok a kerekes székes sportolók és érdeklődők számára is kényelmesen megközelíthetőek legyenek. Elmondta, hogy az olimpián közreműködött önkéntesekhez képest valamelyest csökken a segítők száma, de harminc százalékban nem változik összetételük.

Vannak olimpiai létesítmények - a BMX, a díjlovaglás, a vízilabdatornák helyszíne, Wimbledon -, amelyekben nem rendeznek paralimpiai versenyeket. Az öttusaverseny színhelyét a csörgőlabdások veszik birtokba, a kerekes székes tenisztornát az Olimpiai Parkban található Eton Manorban rendezik, az országúti kerékpárosok Kentben, a Brands Hatch-i pályán mérik össze tudásukat.
Magyarországot a négy évvel ezelőtti pekingi paralimpiához hasonlóan harminchárman képviselik a játékokon. A kínai fővárosban egy arany- és öt bronzérmet szereztek a magyarok, a Magyar Paralimpiai Bizottság Londonban 8-10 dobogós hely elérésében bízik.
Paralimpia
Látogató
 
Hozzászólások: 446
Csatlakozott: 2008. aug. 29. 8:31

Következő

Vissza: Parasportok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég